El Camino zarándokút Szent ÉvbenZarándokszállásokon

Vissza

Rövid leírás:

·  Immár 5. éve, csoportos zarándoklat 117 km-en
·  Mindenki a saját tempójában haladhat 'Az Úton'
·  Caminot többször megjárt magyar túravezető
·  2021 Szent Év, így még különlegesebb élmény

'Ha egyszer elindul az ember a Caminón, utána a szíve egy része mindig Az Úton lesz. Olyan életre szóló élmény ez, melyet soha nem tudunk és nem is akarunk majd elfelejteni.'
Prónay Bence – Caminot többször megjárt túravezető

Szakértői blogunkat az úthoz itt találja!

Program:

1.     NAP: BUDAPEST – MADRID

Menetrend függvényében repülünk Budapest – Madrid útvonalon, érkezés várhatóan az esti órákban. A repülőtérről tömegközlekedéssel jutunk el belvárosi hostel szálláshelyünkre.

2.     NAP: MADRID – SARRIA

A szálláson hagyjuk csomagjainkat és a délelőttöt gyalogos városnézéssel töltjük, melyet a királyi család főtemplomában az Almudena Székesegyházban kezdünk. Itt kérhetünk erőt az előttünk álló úthoz. A Plaza Mayor, Madrid főtere következik, majd a Puerta del Sol tér. Csomagjainkkal a vasútállomásra metrózunk, ahonnan expresszvonattal indulunk északnak. Festői tájakon vezet utunk a Kantábriai-hegység lábánál fekvő Sarria városkába. Megérkezést követően elsétálunk a zarándokszállásra (albergue), ahol kiváltjuk zarándokútlevelünket (credencial). Ebbe gyűjtjük majd a pecséteket a következő napokban, igazolva a megtett utat. Gyalogtúránk során alberguekben fogunk lakni, melyekben 8 – 40 fős hálótermek és emeletes ágyak vannak, közös fürdőszobával (női, férfi külön) és közösségi térrel. A szállások többségében már wifi, mosó- és szárítógép, valamint egy kis konyha is található, tehát minden, amire egy modern zarándoknak szüksége van. Vacsorához a város középkori éttermeit lehet kipróbálni.

3.     NAP: SARRIA – PORTOMARÍN (24 KM, 300 M SZINTKÜLÖNBSÉG)

Kora reggeli ébredés után felkészülünk, bepakoljuk és felvesszük túrahátizsákjainkat. Indulás előtt átvesszük Szent Jakab kagylóinkat, ez a zarándokok elmaradhatatlan kelléke, mely hátizsákunkon himbálózva fog elkísérni minket egészen névadója sírjáig. A nap elején a túravezető eligazítást tart a tudnivalókról, és hasznos tanácsokkal látja el a csoportot. Napközben mindenki a saját tempójában haladhat, nem együtt közlekedik a csapat, így mindenki a saját maga választja a gyaloglási sebességét. Mindenki a saját Caminóját élheti meg! Kisebb pihenőket tartva varázslatos tájon sétálunk. Még reggel érünk az út egyik különleges helyére, a kilométerkőhöz, mely jelzi, pontosan 100 km-re vagyunk Santiagotól. A délutáni órákra esik az érkezés aznapi végállomásunkhoz, a Miño folyó partján fekvő Portomarínhoz. Az albergue-be érve a túravezető segítségével elfoglaljuk ágyunkat, fürdés, majd egy kis pihenés. Este a környék éttermeiben lehet vacsorázni, majd sétálni az árkádos, középkori kis faluban. Az éttermek többsége kínál zarándokmenüt (3 fogás, itallal), mely 10–12 €. Ez biztosítja, hogy a napközben felhasznált energiát pótolni tudjuk. Este 10 óra felé lámpaoltás van a szállásokon, így mi is lepihenünk.

4.     NAP: PORTOMARÍN – PALAS DE REI (25 KM, 450 M SZINTK.)

Az első nap után már gyakorlottan kezdjük reggeli rutinunkat, gyors pakolás és indulás, mindenki a saját tempójában. Árnyékot adó fák és páfrányok szegélyezik utunkat, ahogy egymás után hagyjuk el az apró, ám roppant hangulatos kis falvakat. Az energikusak a nap során beiktathatnak egy odavissza 4, 6 km-es kitérőt a Vilar de Donasban található Szent Megváltó templomhoz, mely egykoron a templomos lovagok helyi központja volt. Palas de Rei-be érve zarándokszállásunkra megyünk. Este lesz idő egy kis nézelődésre. Vacsorához a környékből származó finom galíciai vörösbort kortyolhatunk.

5.     NAP: PALAS DE REI – RIBADISO (26 KM, 180 M SZINTKÜLÖNBSÉG)

Korai indulás után varázslatos erdei úton haladunk. Ez a misztikus erdőkön keresztül kialakított ösvény az egész túránk talán legszebb része. Délelőtt egy zarándokpihenőhelynél megkóstolhatjuk a különleges spanyol omlettet vagy a helyi húsos pitét. A délután során több bájos „szamárhátú” kőhídon is átkelünk, melyek elmaradhatatlan részei a Caminonak. Melide városába érve ebédre kipróbálhatjuk a legjellegzetesebb helyi ételt, a galíciai polipot, a környék legjobb polipozójában. Cédrusok árnyékában érjük el az 50-es km követ, majd további 8 km múlva aznapi célpontunkat, Ribadiso parányi települését. Itt elfoglaljuk szállásunkat, majd akinek kedve van a csörgedező patakban is megmártózhat. Ezt követően megvacsorázhatunk.

6.     NAP: RIBADISO – PEDROUZO (22 KM, 160 M SZINTKÜLÖNBSÉG)

Reggel, az útba vájt kagylójelek mentén érjük el Arzúa városát, ahol egy középkori zarándok szobra fogad bennünket. Zöldellő mezők mentén haladunk tovább, időnként megállva egy-egy zarándokokra specializálódott bárnál. Santiagóhoz közeledve a zarándokok száma is egyre növekszik, így érkezünk meg Pedrouzoba, melyet „Santiago előszobájának” is hívnak, mivel a zarándokok többsége itt alszik meg a „Nagy nap” előtt.

7.     NAP: PEDROUZO – SANTIAGO DE COMPOSTELA (20 KM, 120 M SZINTKÜLÖNBSÉG)

Reggel elindulunk az utolsó 20 km-re. A repülőtér mellett haladva érjük el Santiago határát, ahol zarándok szoborcsoport fogad bennünket. Jól kiépített úton haladunk szállásunk felé. A santiagói albergue-nk igazán különleges, a Nagyboldogasszony kolostor egykori papneveldéjében alakították ki a szálláshelyet, itt 2 éjszakát töltünk. Lepakolunk, felfrissítjük magunkat, majd az utolsó méterek jönnek, míg beérünk a Katedrálishoz. Mivel 2021 Szent Év az El Caminon, így a központi főkapun léphetünk be a Székesegyházba. Leírhatatlan érzés ide megérkezni! Megtekintjük Szt. Jakab sírját is, majd vacsorázási és ajándékvásárlási lehetőség lesz, mely után részt veszünk a kizárólag a zarándokok számára celebrált misén. A mise után megkapjuk a dokumentumunkat, mely igazolja, hogy lesétáltuk az El Camino utolsó 117 km-ét.

8.     NAP: SANTIAGO – FINISTERRE – MUXÍA – ÉZARO

A mai nap szabadprogram Santiagoban, vagy eljöhetnek velünk egy autóbuszos fakultatív kirándulásra. Fő célpontunk, Finisterre félszigete, ez évszázadokig az ismert világ végét jelentette, és mindmáig kiemelt helyen szerepel a zarándokoknál, ugyanis itt található a Camino nulla kilométerköve. A félsziget végén állva, rátekintve a végtelen óceánra tényleg úgy érzi az ember, elérte a világ szélét. A nap további részében megtekintünk egy gyönyörű vízesést Ézaronál, és lesétálunk az óceánpartra Muxía grandiózus szikláinál. Késő délután térünk vissza Santiagóba. Fakultatív kirándulás (jelentkezés a helyszínen): Finisterre – Muxía – Ézaro: 60 €.

9.     NAP: SANTIAGO – MADRID – BUDAPEST

Korán reggel indulunk ki a repülőtérre, és Madridba repülünk. A fővárosba érve leadjuk csomagunkat, és bemetrózunk a központba. Andalgunk a mesés Retiro parkban, bemegyünk a Királyi Palotába és aki szeretné a világhírű Prado múzeum gyűjteményét is megnézheti. Egy hosszabb szabadidő után késő délután hagyjuk el a várost és hazarepülünk. Élményekkel telve érkezünk meg a Liszt Ferenc Repülőtérre, várhatóan éjfél után.

Felszállási helyek:

VárosHelyIdőpont
BudapestOMV benzinkút, Üllői út-Ecseri út kereszteződésekb. reggel 6.30
BudaörsMOL benzinkút, McDonalds mellettkb. reggel 6:45
DebrecenKishegyesi úti Tesco parkolókb. reggel 2.00
DunaújvárosDechatlon parkolókb. reggel 5:00
FüzesabonyMaklári körforgalom, MOL-kútkb. reggel 4:30
GyöngyösRégi 3-as út Lukoil benzinkútkb. reggel 5:00
KecskemétAlföld Áruház mögött volt Domus parkolókb. reggel 5.15
KiskunfélegyházaVárosháza előtti buszmegállókb. reggel 4:45
MiskolcBúza tér, McDonald's parkolókb. reggel 3.45
NyíregyházaVasútállomás, PROFI parkolókb. reggel 1.40
PécsJókai utca - Vasút utca sarkán lévő parkolókb. reggel 3.00
SzegedSzéchenyi tér, Szeged étteremkb. reggel 4:00- 4.15
SzekszárdÚjvárosi temető melletti Shell-kútkb. reggel 4:00
BonyhádMOL benzinkútkb. reggel 3:40
NagykanizsaTesco parkolóKb reggel 10 óra
SiófokTesco parkolókb. reggel 8.00
Székesfehérvár M7M7-es melletti Shell-kútkb. reggel 7:30 - 8:00
Hatvan M3M3-as kerekharaszti pihenő MOL-kútkb. reggel 6:00
PaksRégi 6-os út OMV benzinkútkb. reggel 4:40
TolnaPenny Market parkolókb. reggel 4:15

Felszállási helyek:

VárosHelyIdőpont
BudapestOMV benzinkút, Üllői út-Ecseri út kereszteződésekb. reggel 6.30
BudaörsMOL benzinkút, McDonalds mellettkb. reggel 6:45
DebrecenKishegyesi úti Tesco parkolókb. reggel 2.00
DunaújvárosDechatlon parkolókb. reggel 5:00
FüzesabonyMaklári körforgalom, MOL-kútkb. reggel 4:30
GyöngyösRégi 3-as út Lukoil benzinkútkb. reggel 5:00
BonyhádMOL benzinkútkb. reggel 3:40
GyőrM1-es melletti MOL-kútkb. reggel 8:30
TatabányaM1-es melletti McDonald's parkolókb. reggel 7:30
KecskemétAlföld Áruház mögött volt Domus parkolókb. reggel 5.15
KiskunfélegyházaVárosháza előtti buszmegállókb. reggel 4:45
MiskolcBúza tér, McDonald's parkolókb. reggel 3.45
NyíregyházaVasútállomás, PROFI parkolókb. reggel 1.40
PécsJókai utca - Vasút utca sarkán lévő parkolókb. reggel 3.00
SzegedSzéchenyi tér, Szeged étteremkb. reggel 4:00- 4.15
SzekszárdÚjvárosi temető melletti Shell-kútkb. reggel 4:00
NagykanizsaTesco parkolókb. reggel 10.00
PaksRégi 6-os út OMV benzinkútkb. reggel 4:40
SiófokTesco parkolókb. reggel 8.00
Székesfehérvár M7M7-es melletti Shell-kútkb. reggel 7:30- 8:00
Hatvan M3M3-as kerekharaszti pihenő MOL-kútkb. reggel 6:00
TolnaPenny Market parkolókb. reggel 4:15
Május
Szeptember
Turnus kezdete/vége
  
  Ár -tól
Nap/éj
Ellátás
Utazás
 
2021.05.05
05.13
177 000 HUF
9/8
   
Önellátás
Utazás repülővel
El Camino zarándokút Szent ÉvbenZarándokszállásokonEl Camino zarándokút Szent ÉvbenZarándokszállásokonEl Camino zarándokút Szent ÉvbenZarándokszállásokonEl Camino zarándokút Szent ÉvbenZarándokszállásokonEl Camino zarándokút Szent ÉvbenZarándokszállásokonEl Camino zarándokút Szent ÉvbenZarándokszállásokonEl Camino zarándokút Szent ÉvbenZarándokszállásokonEl Camino zarándokút Szent ÉvbenZarándokszállásokon