Délkelet-Lengyelország és a Besszádok gyöngyszemei

Vissza

Leírás:

Délkelet-Lengyelország és a Besszádok gyöngyszemei

Sanok - Krasiczyn - Przemyśl - Bełżec - Balnica

Az Északkeleti-Kárpátok lengyel oldala számos ismert vagy kevésbé ismert érdekes látnivalót tartogat az erre utazóknak. A kies hegyvonulatok itt már ezer méter fölé magasodnak. Az üde zöld völgyekben ruszin és lengyel hegyi falvak és fatemplomok húzódnak. A Szan-folyó bővízű völgyében történelmi városok, várak és nemesi várkastélyok sorakoznak. Przemyśl ódon királyi várát a város körüli újkori erődgyűrű több tucat erődje veszi körül. A Rosztocse-röghegységben második világháborús bunkerek és Belżecben a haláltábor emlékeztetnek az emberiség szörnyűségeire. A múlt szörnyűségeit a Rosztocse örökzöld fenyvesei és zúgókkal teli folyói igyekeznek feledtetni. Lengyelország délkeleti szegletének a koronája azonban a Besszádok merész sziklahavasai, ahol a dús erdőkben manapság újra bölények legelnek, a hegyi folyók pisztrángban bővelkednek, a Solinai-tározón hajókázni lehet és a kárpáti erdőségekben öreg gőzös vontatta erdei vasúton utazni. Délkelet-Lengyelország mindenkit feledhetetlen élményekkel vár!

2021. április 30 - május 2.
      augusztus 06 - 08.

3 nap / 2 éj
Csoportok részére is megszervezzük az utat a kért helyről és időpontban!

 

 

Csatlakozási lehetőségek: Debrecen, Nyíregyháza, Tokaj, Sátoraljaújhely

1.nap: Palotai-hágó – Sanok – Sobień vára – Krasiczyn – Przemyśl 


Kora reggeli indulás után Kelet-Szlovákia hegyvidékén át érkezünk a Palotai-hágóba (680 m), ahol megállunk a kiegyezés korabeli magyar-lengyel határoszlopnál és gyönyörködünk a Keleti-Beszkidek vonulataiban. Hangulatos hegyi falvakon áthaladva érkezünk a Szan-folyó partján lévő skanzenbe. A skanzen után következnek Sobień várának romjai, szép kilátással. Továbbindulva felkapaszkodunk a Słonnei-hágóba, majd Cisowa mellett az út menti kilátóteraszról gyönyörködünk a Przemyśli-középhegység erdős vonulatainak látványában. Krasiczynben végigjárjuk a Krasicki család késő reneszánsz nemesi várkastélyának díszes termeit, megcsodáljuk részletgazdag homlokzati sgrafittóit és sétát teszünk a kastélyparkban. Przemyślt elérve a Molotov-vonal egy helyreállított bunkerét látogatjuk meg. Rövidesen Przemyśl környéki szálláshelyünkre érkezünk (2 éj). Vacsora után szabadprogram.

 

2. nap: Siedliska – Przemyśl  – Bełżec – Rebizanty – Przemyśl 

Reggeli után felkapaszkodunk a Tatár-dombra, ahonnan a városra és a környékre nyílik szép körpanoráma. Utána meglátogatjuk a város körüli több tucat egységből álló przemyśli erődgyűrű egyik erődjét, a Salis Sogliot Siedliskában,  közvetlenül az ukrán határnál. Przemyślbevisszatérve Nagy Kázmér híres lengyel király középkorikirályi várát. A vár öregtornyából a város látványában gyönyörködünk, majd gyalogos sétára indulunk a város Monarchia korabeli sétálóutcáján. A városnézés után továbbutazunk és rövidesen elérjük a Rosztocse-röghegység fenyvesek borította vonulatait. Horyniec Zdrój után elérjük a 2. világháború harcaiban nagy szerepet játszott Molotov-vonal bunkereit. Az ukrán határtól távolodva megérkezünk Belżecbe. Itt a 2. világháború első haláltáborának emlékkiállítást tekintjük meg, ahol majdnem félmillió zsidót öltek meg néhány hónap leforgása alatt. Bełżec után kellemes megállót teszünk Rebizanty mellett a Tanew-folyó zúgóinál. Az esti órákban érkezünk vissza szállásunkra.

 

3. nap: Przemyśl – Solina – Lutowiska – Stuposiany – Muczne – Wyżnai-hágó


Reggeli után a Przemyśli-középhegység kaszálókkal tarkított erdős hegyhátjain át utazunk a Besszádok vidékére.Solinában végigsétálunk Lengyelország legnagyobb, 60 méter magas völgyzáró gátján, amely a Solinai-tavat duzzasztja fel. Itt egy kellemes hajókirándulást teszünk a hegyvidéki víztározón. Solina után a Besszádok belseje felé vesszük az irányt. Lutowiska fölött megállunk a panorámamegállóban, hogy a Besszádok és a környező hegyvidék vadregényes vonulataiban gyönyörködjünk. Innen leereszkedünk a Szan-folyó völgyébe. Stuposianyelőtt megállunk és lesétálunk a Szan-folyó partjára, ahol a Wołosate-folyó beletorkollik. A Szan-folyó itt nagyon érdekes látványt nyújt a medrében sorakozó rengeteg párhuzamos sziklapad miatt. Jó idő esetén gázolhatunk is a folyóban. Innen a Besszádok belseje felé vesszük az irányt. Muczne mellett meglátogatjuk az erdészet által működtetett Bölénykertet, ahol a maguk természtes erdei-hegyvidéki környezetében láthatjuk a folyamatos visszatelepítés alatt álló erdei bölények egyik tenyészállományát. A bozonstos üstökű bölényketől búcsúzva már a Besszádok Nemzeti Park területén haladunk. Hegyi legelőkkel szegélyezett hangulatos szerpentinen kapaszkodunk fel a Wyżnai-hágóba (855 m). A hágóban megállva jól látszik a Besszádok legmagasabb csúcsa, az 1.347 m magas Tarnica s a környező havasi bércek és sziklagerincek is. A hágótól már az Északkeleti-Kárpárok főgerincével párhuzamosan haladunk,  a lengyel-szlovák határ mentén, egészen a Palotai-hágóig. Innen Kelet-Szlovákián keresztül utazunk Magyarországra. Az esti órákban érkezünk Nyíregyházára, illetve Debrecenbe.

 

Részvételi díj: 45.900 Ft/fő
(a részvételi díj 30 fő fizet utasra van kalkulálva)

Részvételi díj tartalmazza:
- utazás nemzetközi engedéllyel rendelkező turista autóbusszal
- 2 éj szállás 3* lengyel szállodában Przemyślben vagy környékén

- idegenvezetés, szervezési díj és ÁFA

Külön fizetendő:
- Fakultatív félpanzió: (2 reggeli + 2 vacsora) :10.000 Ft/fő 
- belépők és járulékos költségek ára kb. 300 PLN / fő
  
(utazás előtt az utastájékoztatóban tudjuk leírni, hogy konkrétan mit tartalmaz)

- BBP biztosítás (Irodánkban is köthető)

Egyágyas felár: 15.000 Ft/fő
(csak az az utas fizeti, aki egyedül van egy szobában)

 

Április
Augusztus
Turnus kezdete/vége
  
  Ár -tól
Nap/éj
Ellátás
Utazás
 
2021.04.30
05.02
45 900 HUF
3/2
   
Önellátás
Utazás busszal
Délkelet-Lengyelország és a Besszádok gyöngyszemeiDélkelet-Lengyelország és a Besszádok gyöngyszemeiDélkelet-Lengyelország és a Besszádok gyöngyszemeiDélkelet-Lengyelország és a Besszádok gyöngyszemeiDélkelet-Lengyelország és a Besszádok gyöngyszemeiDélkelet-Lengyelország és a Besszádok gyöngyszemeiDélkelet-Lengyelország és a Besszádok gyöngyszemeiDélkelet-Lengyelország és a Besszádok gyöngyszemeiDélkelet-Lengyelország és a Besszádok gyöngyszemeiDélkelet-Lengyelország és a Besszádok gyöngyszemei