Ciprus, a szerelem szigete3 csillagos szálloda

Vissza

Rövid leírás:

·  Aphroditének, a szerelem istennőjének sziklája
·  Szent Pál oszlopa és ásatások Paphosban
·  Aranymozaikok Kykkos monostorában
·  A két részre szakadt főváros: Nicosia

'Aki elutazik Ciprusra, azonnal beleszeret ebbe a gyöngyszembe. Történelemi látnivalók, homokos part, kék tenger. Nem is kell más egy tökéletes nyaraláshoz!'
Csorba Klára – A Proko kiutaztatási csoportvezetője

Program:

1. NAP: BUDAPEST/DEBRECEN – LARNACA – NICOSIA

Menetrend szerint, várhatóan a reggeli órákban utazás Ciprusra. Larnacaban tartunk egy rövid városnézést, mely során meg­nézzük az Óvárost és a Szt. Lázár templomot. Az egykori Kition az egyik legősibb települése a szigetnek, ahol a legenda sze­rint Lázárt eltemették. A Szent Lázár templomban látni fog­juk a neki tulajdonított szarkofágot is. Majd rövid megállás a Larnaca külső részén lévő sóstónál, melynek partján találjuk a Hala Sultan Tekke mecsetet, mely a muzulmánok egyik leg­fontosabb zarándokhelye. Ezután a fővárosba, Nicosiába uta­zunk. A világ utolsó megosztott fővárosába érve megnézzük a „Zöld vonal” egy részét, amely 1963 óta kettéválasztja a fővá­rost görög és török Ciprusra. Elhaladunk a Velencei fal mentén, amely az óvárost és az új városrészt választja el. Programunkban szerepel még a Szent János katedrális, a Ciprus Múzeum, majd rövid séta a belváros hangulatos sikátoraiban. Ezt követően sza­badprogram, vásárlási lehetőség. Ezután átsétálunk Nicosia északi, a törökök által megszállt részére, megtekinteni a csodá­latos Szent Szófia katedrálist (ma Selimiye mecset) és a Büyük Han karavánszerájt. Este érkezünk a Pierre Anne Beach Hotel-be http://piere-anne-beach.ayianapahotelsresorts.com/hu/ mely a tengerparton, Ayia Napa városánál lesz. A település Ciprus dél-keleti részén fekszik. A népszerű üdülőváros tele van étter­mekkel és szórakozóhelyekkel. Nevét az egykor a város központ­jában álló azonos nevű kolostorról kapta. Szállodánk ***-os a tengerpart közelében található, parkkal és kellemes medencé­vel rendelkezik. A part homokos, de a tenger alja köves, helyen­ként sziklás, ezért a szálloda vonalában lévő tengerparti szakasz fürdésre nem javasolt. Kiváló tengerparti szakaszok kb. 10 perces sétára találhatóak. A szobák elfoglalása után vacsora.

2. NAP: LIMASSOL – APHRODITÉ SZIKLA – PAPHOS

Ma egy vallástörténeti, régészeti, mitológiai kirándulásra indu­lunk, elsőként Limassol városába. A történelmi városrészben teszünk egy sétát, majd a közeli ókori romváros, Kurion követ­kezik. Az ősi város egykor virágzó római település volt. Itt talál­ható egy, a mai napig működő görög-római színház és számos közfürdő is, de a fő látványosságok azok a mozaikok, melyek több mint 1.500 évesek. A nap következő megállója Paphos lesz, mely 2017-ben Európa kulturális fővárosa volt. Az UNESCO Világörökség részét képezi az archeológiai park, a római kori villák maradványaival. Láthatjuk többek között a Dionüszosz villában gyönyörű állapotban megmaradt mesés padlómozai­kokat. Ezt követően megnézzük Szent Pál oszlopát, ahová kikö­tözték és 39 korbácsütést mértek rá, mert keresztény módon imádkozott, valamint megnézzük a mellette lévő több száz éves templomot a körötte feltárt műemlékekkel. Továbbutazva meg­nézzük Aphrodité szikláját egy tengerparti megállóval Petra tou Romiou-ban. A monda szerint itt lépett ki a habokból az istennő, és amerre járt, lába nyomán csodás növények, fák kel­tek ki a földből. Jó idő esetén itt lesz módunk, igaz rövid ideig, megmártózni a tengerben, amikor körbe lehet úszni a sziklát is. Késő délután visszatérünk a szállásra, este vacsora.

3. NAP: PIHENÉS VAGY FAKULTATÍV HAJÓKIRÁNDULÁS

Reggeli után egész napos pihenési lehetőség a szállodában vagy a közeli strandokon. Aki szeretné, az jelentkezhet egy fakultatív hajókirándulásra. A kirándulás Aya Napa kikötőjéből indul a part mentén haladva láthatjuk a barlangokat, Cape Grecot, Kossos– öblöt, Fügefa-öblöt és elhalad a szellemváros Famagusta part­jainál. Lehetőség lesz a hajóról merülni, sznorkelezni, úszni egyet. Kb. 4 óra után érkezik vissza a hajó a kikötőbe. A nap hátralévő részében szabadprogram. Este vacsora. Fakultatív hajókirándulás ára: kb. 30 €

4. NAP: PIHENÉS VAGY TROODOS-HEGYSÉG – KYKKOS MONOSTOR

Reggeli után, aki szeretne, egész napos fakultatív kiránduláson vehet részt. Az oda- és visszaúton a sziget legnagyobb hegy­vonulatát, a Troodos-hegységet érintjük. Nicosia mellett elha­ladva a demarkációs vonal mentén közelítjük meg a hegyet. Megállunk egy tipikus ciprusi hegyi faluban, Kakopetriaban. A falu szélén áll a XI. századi Ayios Nikolaos templom, mely­nek freskói a Világörökség részét képezik. Román alapokra épült a templom. Az út egyik leglátványosabb állomása a Kykkos monostornál lesz, amikor megtekintjük a híres arany­mozaikos falfreskókat. A XI. században alapított bizánci kolostor Ciprus leggazdagabb vallási intézménye. Itt őrzik a csodatévő Szűz Mária ikont, mely valószínűleg a XII. századból származik. Lesz rövid szabadidőnk is, amikor a helyiek gasztronómiájából is kaphatunk egy kis ízelítőt. Hazafelé egy hangulatos kis hegyi faluban, Peristeronaban állunk meg, és a település különle­ges templomáról készíthetünk fényképeket. Esti órákban érke­zünk vissza a szállásra, vacsora. Aki nem akar jönni a fakultatív kirándulásra, ő pihenhet a szállodában, fürödhet a tengerben. Fakultatív kirándulás Troodos – Kykkos (garantált indulás): 50 €.

5. NAP: PIHENÉS – ÉSZAK-CIPRUS

Egész nap pihenés a szállodában és fürdőzés a medencénél vagy a tengerparton. Megfelelő számú jelentkező esetén szer­vezünk egy fakultatív programot Észak-Ciprusra (török Ciprus). Jelentkezés az idegenvezetőnél a helyszínen. Az egész napos program első nevezetessége Szent Hilarion vára. Fel lehet gya­logolni a vár bástyájához, bár ez nem kis kihívás. Megfelelő cipő kell az egyenetlen talajon történő – lépcsőkkel tarkított – túrához. Továbbhaladunk és érintjük Kyrenia csodás kikötő­városát, majd a Bellapais Kolostort. Lesz szabadprogramunk is, amikor tudunk ajándékokat és emléktárgyakat vásárolni. Famagusta belvárosa után a Holtváros körüli buszos utazá­sunk megdöbbentő. Bepillanthatunk a drótkerítéssel körülzárt lepusztult, élettelen, hajdan pezsgő, hangulatos városrészbe. Tapasztalható, hogy még nem ért nyugvópontra a görög – török ellentét a szigeten. A határátlépéshez személyigazolvány elegendő, de az szükséges. Fakultatív kirándulás Észak- Ciprusra: 75 €.

6. NAP: LARNACA – BUDAPEST

A reggelit követően transzfer a reptérre, és délelőtti órákban hazautazunk Budapestre. Érkezés kora délután a Liszt Ferenc Repülőtérre. Aki a +2 éj hosszabbítást választja, annak egész napos pihenés a tengerparti szállodában, este vacsora.

+1. (7.) NAP – AYIA NAPA

Egész napos pihenés vagy kirándulás egyénileg a hotelben. Este vacsora.

+2. (8.) NAP: LARNACA- BUDAPEST/DEBRECEN

Reggeli után kicsekkolás, és a helyi magyarul beszélő idegen­vezető segítségével transzfer a repülőtérre, majd hazautazás a kiinduló városba, Budapestre, vagy Debrecenbe.

Felszállási helyek:

VárosHelyIdőpont
Ferihegy Liszt Ferenc reptérLiszt Ferenc Airport, Budapest, FerihegyMenetrend szerint.

Felszállási helyek:

VárosHelyIdőpont
BudapestOMV benzinkút, Üllői út-Ecseri út kereszteződésekb. reggel 6:30
BudaörsMOL benzinkút, McDonalds mellettkb. reggel 6:45
DebrecenKishegyesi úti Tesco parkolókb. reggel 2:00
DunaújvárosDechatlon parkolókb. reggel 5:00
FüzesabonyMaklári körforgalom, MOL-kútkb. reggel 4:30
GyöngyösRégi 3-as út Lukoil benzinkútkb. reggel 5:00
KecskemétAlföld Áruház mögött volt Domus parkolókb. reggel 5:15
KiskunfélegyházaVárosháza előtti buszmegállókb. reggel 4:45
MiskolcBúza tér, McDonald's parkolókb. reggel 3:45
NyíregyházaVasútállomás, PROFI parkolókb. reggel 1:40
PécsJókai utca - Vasút utca sarkán lévő parkolókb. reggel 3:00
SzegedSzéchenyi tér, Szeged étteremkb. reggel 4:00- 4.15
SzekszárdÚjvárosi temető melletti Shell-kútkb. reggel 4:00
NagykanizsaTesco parkolóKb. reggel 10:00
SiófokTesco parkolókb. reggel 8.00
Székesfehérvár M7M7-es melletti Shell-kút
BonyhádMOL benzinkút

Felszállási helyek:

VárosHelyIdőpont
Debreceni Repülőtér (egyéni utazás)Menetrend függvényében
Ferihegy Liszt Ferenc reptérLiszt Ferenc Airport, Budapest, FerihegyMenetrend függvényében

Felszállási helyek:

VárosHelyIdőpont
BudapestOMV benzinkút, Üllői út-Ecseri út kereszteződésekb. reggel 6.30
BudaörsMOL benzinkút, McDonalds mellettkb. reggel 6:45
DebrecenKishegyesi úti Tesco parkolókb. reggel 2.00
DunaújvárosDechatlon parkolókb. reggel 5:00
FüzesabonyMaklári körforgalom, MOL-kútkb. reggel 4:30
GyöngyösRégi 3-as út Lukoil benzinkútkb. reggel 5:00
GyőrM1-es melletti MOL-kútkb. reggel 8:30
KecskemétAlföld Áruház mögött volt Domus parkolókb. reggel 5.15
KiskunfélegyházaVárosháza előtti buszmegállókb. reggel 4:45
MiskolcBúza tér, McDonald's parkolókb. reggel 3.45
NyíregyházaVasútállomás, PROFI parkolókb. reggel 1.40
PécsJókai utca - Vasút utca sarkán lévő parkolókb. reggel 3.00
SzegedSzéchenyi tér, Szeged étteremkb. reggel 4:00- 4.15
SzekszárdÚjvárosi temető melletti Shell-kútkb. reggel 4:00
GyőrM1-es melletti MOL-kút
TatabányaM1-es melletti McDonald's parkoló
KecskemétAlföld Áruház mögött volt Domus parkolókb. reggel 5.15
KiskunfélegyházaVárosháza előtti buszmegállókb. reggel 4:45
MiskolcBúza tér, McDonald's parkolókb. reggel 3.45
NyíregyházaVasútállomás, PROFI parkolókb. reggel 1.40
PécsJókai utca - Vasút utca sarkán lévő parkolókb. reggel 3.00
SzegedSzéchenyi tér, Szeged étteremkb. reggel 4:00- 4.15
SzekszárdÚjvárosi temető melletti Shell-kútkb. reggel 4:00
HegyeshalomHegyeshalmi Határátkelő, Hegyeshalom
Július
Szeptember
Turnus kezdete/vége
  
  Ár -tól
Nap/éj
Ellátás
Utazás
 
2020.07.29
08.03
189 000 HUF
6/5
   
Félpanzió
Utazás repülővel
2020.07.29
08.05
229 000 HUF
8/7
   
Félpanzió
Utazás repülővel
Ciprus, a szerelem szigete3 csillagos szállodaCiprus, a szerelem szigete3 csillagos szállodaCiprus, a szerelem szigete3 csillagos szállodaCiprus, a szerelem szigete3 csillagos szállodaCiprus, a szerelem szigete3 csillagos szállodaCiprus, a szerelem szigete3 csillagos szállodaCiprus, a szerelem szigete3 csillagos szállodaCiprus, a szerelem szigete3 csillagos szálloda