VÁROSNÉZÉS ISZTAMBULBAN ÉS CSOBBANÁS A MÁRVÁNY-TENGERBEN

 

Isztambul nemcsak Törökország legnagyobb városa, hanem egész Európa egyik legjelentősebb települése, ugyanakkor egykori birodalmak székhelye és a mesés Kelet kapuja is egyben. A megapolisz a Márvány-tenger partján a Boszporusz két oldalán, Európa és Ázsia találkozásánál helyezkedik el és már 3000 éve arra vár, hogy meglátogassuk. Isztambul mellett a pihenésé is a fő szerep, megmártózunk a tengerben, és így töltődünk fel további törökországi élményekkel!

2017.08.01-07.

7 nap/ 4 éjszaka

PROGRAM

1. nap: Kedden délben indulunk Budapestről Szerbia irányába (Budapest, Népliget, Planetárium főbejárata, találkozás 11.45-kor). A délutáni órákban haladunk át Belgrádon, majd a Nis völgye után a bolgár utakon haladunk Törökország irányába.

2. nap: Szerda hajnalban már a török határon rostokolunk, és az útlevél ellenőrzés után a fehér félhold országában buszozunk. Elsuhanunk Edirne mecsetei mellett, aztán hamarosan megpillantjuk Európa legnagyobb városának határát. A szállodánk recepcióján lepakolunk, majd a nyüzsgő város felfedezésére indulunk. Alig lépünk ki az ajtón, a körülöttünk lévő minaretekből egyszerre hangzik föl a müezzinek semmihez nem hasonlítható jellegzetes, imára hívó, elnyújtott éneke. Ekkor érezzük először, hogy egy titokzatos és vonzóan érdekes, más világba csöppentünk. Először a Sultanahmet negyed látnivalóit, a Kék Mecsetet (Sultan Ahmet Camii) a Császári palotát (Topkapi Szerájt) és az Hagia Sophia-t nézzük meg. Szállodánkba visszatérve pihenünk egy keveset, aztán felfrissülve az éjszakai életébe vetjük magunkat. Hangulatos éttermek, teázók, duruzsoló vízipipás vendéglátóhelyek fogadják a helyiek mellett a turistákat is. 

3. nap: Csütörtökön a bőséges és ízletes reggelit követően villamosra szállunk, hogy a Galata és Beyoglu városrész által kínált látnivalókat is megismerjük. A látnivalók sorát a világ egyik legfényűzőbb épületében a Dolmabahce-palotában kezdjük, majd a szomszédos Dolmabahce-dzsámi következik. Onnan továbbsétálunk a Taksim térre, hogy Európa egyik leghosszabb sétálóutcáján, az Istiklal Caddesin keresztül érkezzünk meg a Galata-toronyhoz. A domb tetején felépült toronyból van a legjobb kilátás a városra… Miután kinézelődtük magunkat, legurulunk a tengerpartra a halpiacra, ahol megkóstoljuk sokak kedvencét a halas szendvicset. Ízlelőbimbóink extázisa közben továbbindulunk a Galata-hídon át az Aranyszarv-öböl túlpartjára, de előtte még nem hagyhatunk ki egy panorámás kiülős helyet, némi török sör vagy fekete tea társaságában. Az energiák újratöltése után bevethetjük magunkat a bevásárlók mekkájába, a Nagy Bazárba (itt garantáltan mindenki vásárlási lázban fog égni), hogy az itthon maradottakra gondolva, ajándékok után kutassunk. Este azokkal, akiknek kedvük van, a Nagy Szulejmán-dzsámi feletti panorámás teázók és éttermek közül látogatjuk meg a legjobb kilátással kecsegtetőt.

4. nap: Pénteken a reggelit követően kiélvezhetjük a tengert! Fakultatív kirándulás keretében a Márvány-tenger partjára utazunk. (Aki nem szeretne buszozni, az egyénileg ellátogathat a Hercegnő-szigetekre.) Buszunkkal a Boszporusz partvonalát követve Rodostóba látogatunk. Megnézzük a Rákóczi házat, amit nagy becsben tartanak a magyarok, és a helyiek is. A városban teszünk még egy rövid sétát, és utána a nap hátralévő részére a tengerparti pihenésé a főszerep. Késő délutánig maradunk, majd visszabuszozunk Isztambulba. Akinek még van energiája, ismét a város egyik ikonikus részét nézheti meg este, a Galata-hidat. Itt számtalan étterem, szórakozóhely várja az erre járókat.

5. nap: Szombaton ismét lehetőségünk van egy másik tengerben is megmártózni. Buszunkkal fakultatív kirándulás keretében a Fekete-tengerhez látogatunk. Isztambultól északkeletre utazunk az ázsiai részen Sile város közelében levő strandokhoz. Itt is kiélvezhetjük a napfény, és a tenger egyedülálló hangulatát. Pihenhetünk a strandon, napközben megkóstolva a helyi (tengeri) specialitásokat is akár. Délután visszautazunk a nyüzsgő metropoliszba a szállásunkra. Este lehetőség van felfedezni a Taksim teret és környékét az esti fényekben.

6. nap: Vasárnap az izgalmasnak ígérkező napot egy látványos hajókirándulással kezdjük. Gyalogosan a Nagy Szulejmán-dzsámi felé megyünk, aminek temetőjében nyugszik a legnagyobb török hódító, a magyar történelemből is jól ismert Nagy Szulejmán (Ő foglalta el Nándorfehérvárt, Budát, és győzött le minket Mohácsnál). Majd az Eminünü városrészbe, az Aranyszarv-öböl partjára sétálunk. Innen privát vízi járművünkkel elindulunk a Boszporuszon, hogy Európa és Ázsia határán a vízről is láthassuk az előző napokon megismert várost. Közben átmegyünk a világ egyik leghosszabb hídja a Boszporusz-híd alatt, majd elhajózunk a hatalmas Rumeli Hisari-erőd előtt, később kikötünk az Üsküdar városrészben, ami már Isztambul ázsiai részén található. Ott egy teljesen másik város fogad minket, mint az eddig megszokottak. Tengerparti sétány, hangulatos kis mecsetek, rendezett kis utcácskák, piacok, étkezdék sokasága és hatalmas nyüzsgés vár ránk. Néhány órás bóklászás után visszahajózunk vagy metrózunk a tenger alatt az európai oldalra, hogy a délutánt szabad programmal tölthesse mindenki. Elvegyülhetünk az Egyiptomi (fűszer) Bazár forgatagába, vagy pihenhet a Topkapi Szeráj egyik csodálatos parkjában. Este visszatérünk a szállodába, felnyaláboljuk a megsokasodott csomagjainkat, és buszra szállunk. A lenyugvó nappal búcsúzunk Isztambultól, és lassan Törökországtól is. Éjszaka keresztülmegyünk Bulgárián, majd hajnal felé Szerbiában utazunk át.

7. nap: Hétfőn a délutáni órákban érkezünk vissza Budapestre, ahol könnyes búcsút veszünk egymástól, közben már a Törökországba visszatérést tervezgetjük...

Legalább 6 hónapig érvényes és minimum egy üres oldallal rendelkező útlevél kell!

 

Szállás: hotel**** 2-3 ágyas szobáiban

Utazás: autóbusszal

Részvételi díj: 75.000 Ft/fő

 

A részvételi díj tartalmazza:

 • Az utazást busszal

 • Szállást 4 éjszakára, 4 csillagos szállodában

 • Bőséges reggelit

 • Ágyneműt és törölközőt

 • Programokat

 • Nagy helyismerettel rendelkező csoportvezetőt 

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • Utasbiztosítást ( irodánkban köthető 500 Ft/fő/nap-tól)

 • Reggelin kívüli étkezéseket

 • Fakultatív programokat (minimum 20 fő jelentkezése esetén indulnak):

   -Városnézés Rodostóban, tengerparti fürdés a Márvány-tengerben: 20 Euró/fő 

   -Tengerparti fürdőzés a Fekete-tengerben: 10 Euró/fő 

 • Az idegenforgalmi adót (12 Euró/fő)

 • Belépőket