Gyalogtúrák Costa Brava hegyeiben és vad partján

Újra meghirdetjük az előző évben nagy sikert aratott túratáborunkat!

Paratölgy–píneafenyő elegyes erdők, ligeterdők, napos, széles földutak, forróság, de nem elviselhetetlen hőség, magas páratartalom, számos fantasztikus kilátóhely a hegyek és a tenger felé. Míg a strandok és a vendéglátóhelyek tele vannak turistákkal, a Costa Brava fölé magasodó hegyekben a természet csendje és a spanyol túrautak várnak számos természeti és kulturális látnivalóval.

Időpont: 2019.július 24-augusztus 3. 11 nap/ 10 éjszaka

Részvételi díj: 95.900 Ft + 20.000 Ft/2 éj tranzitszállás + 5.000 Ft a túrákon való részvétel felára

A részvételi díj tartalmazza:

- utazást autóbusszal
- 8 éj szállást 4-6 fős faházakban

- 8 félpanziós ellátást (bőséges svédasztalos reggeli és kétfogásos vacsora)
- 2 éj tranzitszállást Forma1 hotelben, önellátással
- részvételt a túrákon

A részvételi díj nem tartalmazza a végtakarítást, az idegenforgalmi adót (8 Euró/fő/turnus), 20 Euro/fő kauciót, az útlemondási biztosítást és az utasbiztosítást, amely irodánkban köthető. 

A túrák kiinduló pontja: Spanyolország, Tossa de Mar, Cala Llevadó Camping

Elhelyezés:  Cala Llevadó Cemping, 4-6 fős faházakban
A részvételi díj minimum 3 fő/faház esetén érvényes. 
Az egyedül vagy kettesével jelentkezőket társítjuk.

Utazás: autóbusszal

A helyszínről, szállásról, utazásról, fakultatív programokról itt található bővebb információ: Costa Brava nyaralás

Túravezető: Dr. Fülep Teofil PhD (Teo), (környezettudományok dr.; tanár; idegenvezető; túravezető (gyalogos-kerékpáros)

Túravázlatok:


1. gyalogtúra: Az Ardenya Cadiretes Massif hegység lábánál és a Costa Brava partvonalán a Cala Pola öbölhöz
Indulás és érkezés: Cala Llevadó Kemping
Túratáv: kb. 13 km
Nehézség: könnyű–közepesen nehéz


2. gyalogtúra: A Costa Brava partvonalán Lloret de Mar tengerparti üdülő- és „bulivárosba”
Indulás és érkezés: Cala Llevadó Kemping
Túratáv: kb. 20 km
Nehézség: közepesen nehéz


3. gyalogtúra: Puig de Cadiretes (519 m tszf.), az Ardenya Cadiretes Massif hegység legmagasabb csúcsa
Indulás és érkezés: Cala Llevadó Kemping
Túratáv: kb. 21 km
Nehézség: közepesen nehéz, meredek földút, javított földút, sziklák


Tudnivalók a gyalogtúrákhoz


Alapfelszerelés
-Lábbeli: futócipő, hegyi futócipő, terepfutócipő, túracipő, túraszandál vagy túrabakancs; a mediterrán nyárban, a buszos utazáshoz, a kempingben és a többi fakultatív programhoz kiválóan alkalmas egy strapabíró, vastagtalpú, könnyű, erős futócipő, hegyi terepfutócipő, a nem vízhatlan jobban szellőzik (a bakancsok nehezebbek, nagyobb csomagteret igényelnek, és a túrákon kívül inkább hátráltatnak, kényelmetlenek)
-Ruházat: könnyű, szellős nyári túraruházat (pl. technikai póló); a hosszúnadrág megvéd az erős napsugárzástól és a tüskéktől, a napellenzős, tarkóvédős túrasapka, túrakalap védi a fejet, az arcot és a nyakat az erős napsugárzástól; minden túrafelszerelés alaptartozéka az esőfelszerelés (pl. a fényképezőgép védelmére) és egy plusz melegréteg
-Innivaló: legalább 3–4 liter folyadék szükséges a mediterrán hegyvidéki gyalogtúrákhoz, a településeken kívül nincs vízvételi lehetőség; víz, nem cukrozott, főzött tea javasolható; a szénsavas, cukrozott víz, ásványvíz, üdítőital, „ice tea” ellenjavallt, tejtermék nem ajánlott, az erős alkoholtartalmú ital pedig kifejezetten veszélyes
-Ennivaló: szinte bármi, de a túlsózott, túlcukrozott rágcsálnivalók („waste food”) sincsenek jó hatással a közérzetre, teljesítőképességre. Reggeli után jóllakottan indulunk, vacsorára érkezünk, a két gazdag étkezés között sok élelemre nem lesz szükségünk.
-Hátizsák: Túrára mindenképp hátizsák javasolható, űrtartalom szerint 40–45 literes, amely út közben lehet a fedélzeti poggyászunk. Az ideális hátizsák ülőhelyzetben elfér az ülés mellett, alatt, előttünk, a lábunk alatt, ezt érdemes még itthon kipróbálni.
-Testápoló: Az esetleges kidörzsölődések megelőzésére és kezelésére érdemes kis edénykébe töltött testápolót vinnünk. A melegben számíthatunk kidörzsölődésre, de a testápoló gyorsan megoldja a problémát.
-Vízifelszerelés: A tengerparthoz, öbölhöz vezető túrákra ajánlott fürdőruha, vízicipő, vagy víziszandál, strandpapucs. A víz alatti világ megfigyeléséhez úszószemüveg vagy búvárszemüveg szükséges!

Körülmények, egyebek:
-Mediterrán hegyek, erdők, túrák: Paratölgy–píneafenyő elegyes erdők, ligeterdők, a vízfolyások mentén óriás olasznádasok, a lakott területeken mediterrán parki és dísznövények, napos, széles földutak, hőség, de nem elviselhetetlen forróság, magas páratartalom, számos fantasztikus -kilátóhely a hegyek és a tenger felé. A hőmérséklet rendszerint 30 fok körül van, kellemes, a meredek hegyoldalak melegedhetnek fel jobban rövidebb szakaszokon, a 40 fokot nem éri el. Fontos tudnivaló, hogy a mediterrán erdők és utak többnyire fénynek kitettek, nem árnyékoltak, a nagyobb fák árnyékai foltszerűek, nem alkotnak összefüggő „árnyékfolyosót”. Hazai viszonylatban a lombfakadás előtti állapotnak felel meg, de a napfény erős és magas szögből érkezik. Míg a strandok és a vendéglátóhelyek tele vannak turistákkal, a Costa Brava fölé magasodó hegyekben a természet csendje és a spanyol túrautak várnak számos természeti és kulturális látnivalóval, látványossággal. A megfelelő felszereléssel (könnyű lábbeli, könnyű ruházat, széles főfödő, erős napvédelem, sok folyadék), a gazdag svédasztalos reggeli után, a nehéznek nem mondható terepen és a rendelkezésre álló hosszú túraidő alatt kényelmes tempóban haladhatunk sok megállással, pihenővel. Az eddigi tapasztalatok szerint a túravezető ajánlásával megtett túrák különösebb nehézséget nem okoztak a résztvevőknek. Teljesen kezdő természetjáróknak kevésbé javasolható – de nem lehetetlen, elsősorban a középhaladó és haladó természetjárókat várjuk.
-Időbeosztás: Nappali túrák reggeli és vacsora között, rendszerint 09:45–19:00. Rendkívüli vihar, eső, felhőszakadás esetén a túra elmarad. Kisebb csapadékban (pl. szemerkélő eső) még érdemes mennünk, illetve indulásnál megbeszéljük. A tengerparti túráknál a természetes strandokon, öblökben is időzünk, pihenőket töltünk, ahol fürödhetünk. Vacsorára mindig megérkezünk, amely kiváló helye az energia visszapótlásának és az élmények megosztásának a többi utastársunkkal. Vacsora után vár a tenger, Spanyolországban késő estig, fél 10-ig világos van.
-Szabályok: Védett területen leszünk, tűzgyújtási tilalom van érvényben, természetőrök járnak. A túrán betartjuk a természetvédelem írott és íratlan szabályait. Kerüljük a kifejezetten környezetszennyező eldobós csomagolásokat (pl. alufólia, italos aludoboz, kombidoboz), a túra a felnőttek részére is szigorúan dohánymentes rendezvény, mások zavarása, a tűzveszély és a teljesítőképesség miatt. A jó hangulat és az élménygyűjtés kötelező, a fényképezés erősen ajánlott!
-Vasárnap: Vasárnapra eső túra esetében terv szerint lesz idő és lehetőség katalán, illetve nemzetközi, római katolikus szentmisén való részvételre, amely csak végszükség esetén marad el. A mise idején a részt venni nem kívánó túratársaknak egyórás szabadidő Tossa de Mar városkában.
-Élmény: Fotózásra, a lenyűgöző táj megcsodálására, a szerelés igazítására, evésre–ivásra mindig lesz elegendő idő. Az ízig-vérig mediterrán, ibériai hegyvidéki erdőség és a tenger együttese felejthetetlen, életre szóló élményt nyújt!

 

A túrák részletes kiírása megtekinthető itt.

A túrák közötti napokon pihenésként, fakultatív programokon vehetnek részt utasaink, összeegyeztetve a programok ütemtervével:  Fakultatív programlehetőségek

 

Jelentkezés: 

Emailben: info@vilaglatoutazas.hu

Telefonon: 46/412-142,  +36 30 487 6906

Személyesen: 3525 Miskolc, Nagy Imre u. 17. fsz.

 

Az utazás 40% előleg befizetésével foglalható.  

A túrák minimum 8 fő  esetén kerülnek megvalósításra.

 Facebook esemény:Túratábor