Barokk kincsek az ország észak-nyugati csücskében

Sopron - Fertőd

1 napos kirándulás

 

Tervezett dátum: 2020. szeptember 12.

Útvonal: Miskolc – Sopron – Fertőd – Miskolc

Minimum létszám: 35

Utazás: nyugati típusú, légkondicionált autóbusszal

Ellátás: nincs

 

 

Program:

Indulás Miskolcról a kora hajnali órákban. Érkezés Sopronba a délelőtti órákban. E városunk az országban második legtöbb műemlékkel büszkélkedhet. Mai napig fennmaradt középkori utcaszerkezete, zömében barokk stílusú épületei adják meg arculatát, a város jelképévé vált Tűztorony barokk hagymakupolájával. „A leghűségesebb város”-t sétával fedezzük fel: Hűségkapu, Hűségkút, Fő tér, Városháza, Storno-ház (3 hónapot töltött itt Mátyás király 1482. telén), Kecske-templom, Gabrinus-ház, Caesar-ház. Nem csak a középkor, hanem a római kor is nyomot hagyott a városban. Legmeghatározóbb része a városnak a hármas városfal, melynek középső gyűrűje a IV. század elején épült. Az északi és déli kapukon vezetett át a Borostyánkő út. A Forum Scarbantia ásatási terület, romkert, a római kori város maradványait tárja fel. A városnézést követően szabad program keretében magunk is felfedezhetjük az óváros zegét-zugát, megcsodálhatjuk a romantikus belső árkádos udvarokat, ódon, erkélyes házak boltíves kapualjait, a vaskopogtatós kapukat, és ebédelésre is van lehetőség. Mielőtt elhagynánk a várost közösen felkeressük a Harrer cukrászdát, ahol 100 éves tradicionális családi receptek alapján készült kézműves süteményeket, csokoládékat (táblás, forró csoki, bon-bon, trüffel), fagylaltot vásárolhatunk.

Utunkat a Fertő-tó felé vesszük, amely Európa legnagyobb sztyeppe-tava. Magyarországi területen szinte teljes egészében nádas szegélyezi, természetvédelmi terület, egyedül Fertőrákosnál fürödhető (felújítási beruházások miatt jelenleg nem látogatható).

Fertőszéplakon tárlatvezetővel megtekintjük az oromfalas, tornácos, parasztbarokk tájházakat, amelyek a Fertő-part életének tárgyi emlékeit őrzik.

Folytatjuk utunkat az ország legnagyobb és legfényűzőbb barokk műemlékegyütteséhez, a fertődiEsterházy-kastélyhoz. Remekmívű kovácsoltvas kapun lépünk be a díszudvarra. A kastély központi részének koronája a Belvedere az emeleti Díszterem és Zeneterem fölött húzódik, ahol először csendültek fel Joseph Haydn halhatatlan művei. A kastélytúrát 20 percenként indítják, egyszerre 25 fővel.

A program után indulunk haza. Érkezés Miskolcra a késő esti órákban.

 

 

Részvételi díj: 16.900 Ft/fő + belépők: 4.700 Ft/fő, amely tartalmazza az autóbuszos utazást 2 sofőrrel, az autópálya-díjat, az utaskísérő idegenvezető díját, belépőt a fertődi kastélyba, és a tájházakba. Nem tartalmaz étkezést.