Cinque Terre 

2017.10.09-15.

7 nap/6 éjszaka

 

PROGRAM

1. nap: indulás a kora reggeli órákban. Folyamatos utazás Szlovénián keresztül, este a szállások elfoglalása Lavagnában ( La Spezia ), vacsorázási lehetőség a hotel éttermében.

2. nap: reggeli után látogatás Lavagna Santo Stefano Katedrálisában, valamint a világ harmadik legnevesebb műemlék temetőjében, ahol a város nagyjai nyugszanak. Első állomásunk a Cinque Terre régióban Monterosso városa, és a bájos Fegina városrész. A Mesco fok első jelentősebb tengerparti települése nem csak páratlan természeti környezettel ajándékoz meg, hanem egy csodás tengerparttal is, ahol a színes kövek és a finom homok bájos elegyet alkotnak. A Kapucinusok kolostora, és az Aurora torony a település fontosságát hangsúlyozzák. A domináns műemlékek tövében azonban ott találjuk az árnyas sikátorokban meghúzódó kis oratóriumokat is, és ha figyelmesek vagyunk Neptun szobrára is ráakadhatunk. Színes tarka - barka, ám mindenképp ízléses és természetből táplálkozó világ fogad minket. Kirándulásunkra érdemes fürdőruhát hozni magunkkal, nehéz ellenállni a festői öbölnek és a haboknak. Cornigliába fut tovább vonatunk, és ha csodát akarunk látni bizony fel kell mennünk a kilencven méter magas sziklatetőre, ahová ezt a bájus falut építették. Fő tere, mindössze kilenc lépés, mégis kávézók, bárok és a helyi kis oratórium jól megférnek rajta. A település meghatározó épülete a folyami kövekből épült Szent Péter templom, mely méretével nem csak tekintélyt parancsol, de jelzi is fennhatóságát a környező hegyi falvak felett. A délutáni szieszta közepette kötelező megállót tartunk a Matteo bár ernyői alatt, ahol a corettót kötelező megkóstolni, mint ahogy a helyi kézműves fagyizó kínálatában szereplő híres bazsalikomos fagyit is, melyet csak itt találunk meg. Igazi kihívás a vadregényes tengerpart megközelítése a sziklába vájt lépcsőkön, de a látvány mindenért kárpótol. Vadregényes érintetlen tengerpart, festővászonra kívánkozó színek...
Este vacsorázási lehetőség a hotel éttermében. Vacsora típusa: 4 fogás menü alapján.

Utazás eszköze: saját autóbusz + vonat / Cinque Terre Card szükséges

3. nap: reggelit követően egésznapos hajókirándulás Lavagna kikötőjéból. Első megállónk Vernazza. A legméltóbb fogadtatás, ha a bájos kis települést a tenger felől érjük el. A várost körül ölelő szőlőskertek Vernaza élő díszletei, melyek az Antiochia templom oktagonális, gótikus tornyával különös bájt kölcsönöznek a városnak. Rövid látogatásunk alatt a templom feletti panoráma ösvényre sétálunk ki, ahonnan páratlan kilátás nyílik az öbölre és a szemközti Doria toronyra. Némi szabadidő keretében Vernazza sikátoraiban teszünk felfedező túrát. A város minden bizonnyal kedvencünkké válik, így ide a következő napokban még visszatérünk. Délben hajónk tovább fut a Merlino fok felé, és útközben gyönyörködhetünk Corniglia - Manarola - Riomaggiore - Grimaldo és Montonaio látványában. A sokszínű sziklák jelzik, hogy nem mindennapi partszakasz mellett fut el a hajónk. Portovenere területi felosztásban nem tartozik Cinque Terréhez, mégis közelsége miatt vétek lenne kihagyni a sorból. A Vénusz templomára emelt város színes kis házaival méltán áll be a sorba a legszebb halászfalvak közé. XII. századi erődje, templomai, öblei Byront is megihlették, nem véletlen, hogy napjainkban is számos vitorlásverseny helyszíne. A városnézést az Arpaia öbölben kezdjük, majd a San Pietro templomnál folytatjuk. A két órás szabadidő is kevésnek bizonyul, hogy a tájjal és a várossal beteljünk. Érdemes betérnünk a porto egyik leghangulatosabb trattoriájába, az Al Gabbianoba a Calata Dorián, ahol az óriás méretű, kiadós, helyi bruschettákat kóstolhatjuk meg, mialatt Palmaria szigetében gyönyörködhetünk a teraszon ücsörögve. Montale kávézójában a fő utca egy kis terén ízletes macchiatókkal tehetjük édesebbé a délutánt. Az öblök és a tenger csábítóak, a fürdőruha itt is praktikus lehet. Visszaúton, egy panoráma kört tesz hajónk Tino, Tinetto és Palmaria szigete körül. A visszaérkezés Lavagnába este fél hét magasságában várható. Este vacsorázási lehetőség a hotel éttermében. Vacsora típusa: 4 fogás menü alapján.

Utazás eszköze: hajó / hajójegy váltása szükséges

4. nap: reggelit követően utunk az egykori vízimalmok városába Manarolába vezet. A város feletti magaslatokba emelkedünk, hogy egy sétát tegyünk a helyi szőlőskertekben, majd a település panoráma ösvényén sétálva az öböl szépségében gyönyörködünk. "Kötelező" program a szardella kóstoló, melyet egy pohár Sciacchetrával öblíthetünk le. Az utcán sétálva a tengeri közlekedés érdekes megoldásai köszönnek szembe, melyet mi "földiek" egy mosollyal fogadunk. Tekintetünk a magasba szegezve érdekességekre figyelhetünk fel...bizony, itt találjuk a híres manarolai betlehemet, mely Itália egyik legnagyobb szabadtéri kivilágított betleheme. Délután, visszatérünk Vernazzába, ahonnan túránkat indítjuk a Kék Ösvényre. A túra útvonala VERNAZZA - MONTEROSSO, időtartama 2 óra. Aki nem kíván részt venni a programon, Vernazzában töltheti a szabadidőt. A Kék Ösvény hihetelen magaslatokba repít minket, ahol telefonunk sem talál már térerőt, ahol gondolataink szabadon kalandoznak, ahol ha kinyújtjuk a kezünket már - már elérjük az Istenek lábát...Tartson velünk! Este vacsorázási lehetőség a hotel éttermében. Vacsora típusa: 4 fogás menü alapján.

Utazás eszköze: saját autóbusz + vonat / Cinque Terre Card szükséges

5. nap: egésznapos szabadprogram. Fakultatív kirándulási lehetőség: 

- Camogli  / félnapos program vonattal: 10 Euro 
- Genova / félnapos program vonattal: 10 Euro
- Portofino és San Fruttuoso  /  félnapos program hajóval: 25 Euro
- Tellaro és Lerici / egésznapos program hajóval: 40 Euro

6. nap: reggelit követően gyalogos városnézés Chiavariban: Madonna dell'Orto Katedrális - Cavolo tér - Palazzo Nero - Villa Rocca - Chiavarina.... Délelőtt látogatás San Salvatoréban a Fieschik katedrálisában, majd továbbutazás Riomaggioréba. Riomaggiore a Cinque Terre legnagyobb települése. A városba érkezvén a San Lorenzo templomhoz vezet az utunk, majd a Turchotti várhoz, ahonnan a Via dell'Amoréra és a városra nyílik páratlan kilátás. Siesta időben a Mamma Mia trattoriában kóstolhatjuk meg a helyi tésztakülönlegességeket, a trofiét, de találunk itt különféle tengeri ínyencségeket is. Látogatásunk nem lenne teljes ha nem ereszkednénk le a kikötőbe. Már azt gondolnánk, hogy minden szépséget láttunk, és hirtelen a lábunk előtt hever a város...

Utazás eszköze: saját autóbusz + vonat / Cinque Terre Card szükséges

7. nap: reggelit követően hazautazás, érkezés az esti órákban.

TÁJÉKOZTATÁS! Felhívjuk vendégeink figyelmét, hogy a programok sorrendje tenger - közlekedési és időjárási viszonyok tekintetében felcserélődhet. A gyakran előforduló vasúti sztrájk, és erős tenger mozgás miatt fenntartjuk a jogot, hogy adott esetben a program teljesíthetősége szempontjából a vasúti közlekedést vízivel váltsuk ki, illetve fordítva.

SZÁLLÁS: hotel***

UTAZÁS: autóbusszal

RÉSZVÉTELI DÍJ: 

október 09-15.

az autóbusz    1-5.   sorában   105.000 Ft/fő
az autóbusz    6-9.   sorában   102.000 Ft/fő
az autóbusz  10-12. sorában   100.000 Ft/fő
az autóbusz       13. sorában     99.000 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza az utazást autóbusszal, szállást, reggelit, a programban megjelölt kirándulásokat, idegenvezetést.

Nem tartalmazza: az idegenforgalmi adót, a Cinque Terre Card díját, vonatjegyet, autóbusz behajtási engedélyt és helyi közlekedést Sestri Levantéba, hajójegyet, audioguide használatát, összesen 105 Euro/fő, utasbiztosítást, amely irodánkban köthető 500 Ft/fő/nap-tól.

Vacsora felár: 20.900 Ft/fő/6 alkalom

Egyágyas felár:15 Euro/éj ( helyszínen fizetendő)